Reklama
 
Blog | David Toušek

Animátorův den a jedna z forem hledání inspirace

Počítačová animace pro mnohé klasiky ztrácí půvab osobního doteku. Pochopitelně si při animování v Maye, což je 3D program, který se běžně používá ve filmovém průmyslu, neprožiji pocení pod žhavým světlem, nedotknu se reálné loutky, proces lámání chleba a směrování dřeva apod. Nicméně animování samotné je jen druhá polovina procesu. Vše, co animování předchází, se odehrává v mysli a v hledání inspirace. Jednou z takových forem hledání je tzv. r e f e r e n c o v á n í. V samotném důsledku jde hlavně o zoufalý herecký výkon, o který se animátor snaží, aby si sám prožil, co si sám představil. ... a v tomto duchu se na moderní animaci nic nemění. Naopak. Mám dojem, že prostor pro experiment je mnohem významnější. 

Animátoří mají svůj specifický smysl pro humor. Vlastně nejsou svým chováním nikdy dospělými lidmi. Není se čemu divit. Neustále si hrajeme s hračkou, která by nás neměla přestat bavit. Jinak se nedá takové množství energie logicky odůvodnít.

Následující video slouží jako krátká ukázka ze včerejšího dne, kdy jsme si připravovali jednotlivé záběry. Následně je začínáme animovat. Není důležité, jestli je video kvalitní, herecký výkon profesionální apod. Důležitá je momentální zkušenost a schopnost vzít si z reference to podstatné. Spousta věcí se ještě změní při samotném animování. Také bych neměl jen napodobovat realitu, protože reálný život je z pohledu animovaného dílka prostě příliš nudný. Ale jistý smysl pro realističnost a fyziku se vždy hodí k nastavení důvěryhodnosti i jinak přehnaných stylových prvků jak v herectví, tak v estetice.

Je to kreativní proces, proto se téměř nikdy nepřestává pochybovat a tvořit. Počitače v tomto smyslu skutečně animátora téměř nijak neomezují. Technické problémy vídím jako nutné zlo, které nesnižuje jinak poměrně unikátní příležitosti. Z profesionálního hlediska je dobré ale umět dělat taková rozhodnutí, která mi dovolí záběr dokončit a neztrácet se v neustálém procesu změn a přidávání více a více detailů jen proto, že mohu. Ale z uměleckého hlediska není nikdy nic zcela dokončené.

Reklama

I toto je tedy pouze jeden krok vpřed. Takové elegantní plánování … a spousta humoru.  

Zítra bude následovat samotné animování …